Hipoterapia Lublin

Hipoterapia

Nazwa hipoterapia odnosi się do różnych form terapii z udziałem konia. Forma dobierana jest indywidualnie do potrzeb pacjenta. Naszą specjalizacją jest psychopedagogiczna jazda konna, prowadzona przez hipoterapeutę z uprawnieniami psychologicznymi.

Zajęcia prowadzone są indywidualnie, tworząc odpowiednie warunki dla pacjenta. Jest to odejście od tradycyjnych form treningu jazdy konnej jako sportu, a oddziaływanie terapeutyczne, które pacjent odbiera jako naturalną zabawę, formę spędzenia czasu wolnego na świeżym powietrzu w kontakcie z naturą. Przez te działania terapeuta stymuluje u dziecka np. rozwój pamięci, koordynacji, koncentracji, przeżywanie tego co „tu i teraz”, komunikacji, oraz radzenia sobie z trudnymi emocjami takimi ja lęk, smutek, złość.

Hipoterapeuta w parze z koniem pomaga odkrywać i rozwijać potencjały i możliwości dziecka. Jest uważny na jego potrzeby. Pacjent nie zapamiętuje naszych interpretacji, lecz interakcje, są one ważne w procesie tworzenia relacji z terapeutą i przyjacielem- koniem. Praca z koniem to działanie kompleksowe: rehabilitacji, psychoterapii, socjoterapii. Dzięki naturalnym cechom konia, praca terapeuty jest katalizowana (ułatwiana i przyspieszana), dzięki temu wyniki terapii są bardziej widoczne. Wszystko odbywa w warunkach naturalnych, co daje motywację i radość.

Zajęcia z hipoterapii prowadzi Agnieszka Szewczyk – psycholog, hipoterapeuta.

ZAPISY

Fundacja EmocJa
tel. 504 092 289 lub 512 298 203

Informacje o bieżących warsztatach i szkoleniach można uzyskać kontaktując się z Prezesem Fundacji pod nr tel: